De asemenea, universul din care facem parte este invariabil unul informational, care isi pune amprenta asupra oricarei schimbari care survine la un moment dat, influenta ei asupra proceselor de cunoastere atat la nivel cultural, cat si social sau politic fiind indiscutabila. Lantul determinarilor izvorate din optica informationala se extinde asupra tuturor domeniilor de activitate, informatia insasi neputand fi definita ca un concept, ci ca o realitate a interferentelor, atat de complexa incat definirea ei este chiar si pana astazi imperfecta.
In ceea ce priveste impactul pe care informatia il are asupra cunoasterii, acesta vine din asimilarea informatiilor de catre oameni, din trecerea lor prin filtrul gandirii fiecarui individ, si transformarea ulterioara in cunoastere, care survine inevitabil ca urmare a personalizarii si insusirii informatiei de catre indivizi. In dezvoltarea cunoasterii la nivel global, atat perfectionarea tehnologiilor, cat si evolutia deontologica sunt determinate informational.
Conceptele de tehnologia informatiei si cunoastere se gasesc intr-o relatie de relationare reciproca continua, intrucat evolutia tehnologica de astazi nu ar fi fost posibila in lipsa unui bagaj de cunoastere acumulat si imbogatit de-a lungul timpului din generatie in generatie, iar pe de alta parte, aceasta cunoastere indispensabila isi are radacina tocmai in dezvoltarea tehnologica din care provine.
De asemenea, tehnologia informatiei are un rol fundamental in transferul de informatie iar epoca moderna accelereaza exact acest proces. Transferul este considerat important deoarece informatiile sunt realitati material-imateriale a caror combinare, organizare si ierarhizare sta la baza patrunderii omului in universul dinafara si dinauntru. Informatia nu este cunostinta, dar cunostintele nu se construiesc decat pe o temelie informationala.
Conceptul de societate a informatiei a fost privit ca o inventie a informaticienilor megalomani sau ca o gaselnita a fabricantilor de calculatoare pentru a-si vinde produsele. Initiativa Guvernului de a realiza licitatii electronice pe calculator pentru medicamente si alte produse de baza (conform www.mcti.ro) ne arata ca societatea informationala este, cum spunea Ion Stoica, “o structura indispensabila“, “unica modalitate de a aduce valorile si cerintele globale ale umanitatii la nivelul fiecarui grup social si al fiecarui individ“ si “calea catre solutii eficiente de rezolvare a unor probleme de resurse sau de productie“.
Societatea informationala mai serveste si rezolvarii unor probleme de constiinta sociala, cum ar fi cazul diferitelor grupuri de discutii pe teme de ecologie, probleme profesionale, sau de relatie umana-ca sa nu mai amintim de chat sau de grupurile electronice de discutii pe teme de dragoste sau prietenie.
A lucra in domenil de avangarda al tehnologiei informatiei inseamna a lucra pentru fluidizarea transferului de informatii, caz in care omul reproiecteaza sistemele informationale. Mai multa informatie inseamna mai multa cunoastere, mai multa cunoastere insemna mai multa putere si capacitate de a planifica viitorul. Viitorul are o dimensiune fundamental informationala si singurul mod in care putem patrunde in el este atunci cand facem simbioza dintre ceea ce stim sau cunoastem si ceea ce speram sau dorim.
(sursa:http://www.e-scoala.ro/comunicare/tehnologia_informatiei.html)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu